جاده جاسک – میناب یا جاده مرگ

جاده جاسک – میناب یا جاده مرگ

سایه سنگین بی توجهی بر سر شتر‌های سرگردان

جمله تکراری شرق هرمزگان “مرگ بر اثر برخورد با شتر”

در چند سال اخیر روزی نیست که خبری از تصادف خودرو ها با شترها نشنویم، شترهای بدون ساربانی که در بیابان ها رها شده و آنها نیز به سمت جاده ها هدایت شده و موجب به وجود آمدن لحظات سخت و دلهره آوری برای رانندگان در این جاده ها می شوند، جاده هایی که با وجود این شترهای سرگردان، یک لحظه غفلت راننده باعث از دست دادن جان خود و دیگر سرنشینان همراهش خواهد شد و بخاطر قامت شتر در اغلب این موارد، تصادف منجر به مرگ می شود.

این تصادفات جاده ای در شرق استان در واقع به یک تراژدی، داستانی غم انگیز و متاسفانه اخیرا اتفاقی عادی برای متولیان امرتبدیل شده است که به غیر از موضوع شترهای سرگردان نشان دهنده وضعیت نابسامان جاده های این محور نیز می باشد، هر چند که سایر جاده های استان هم وضعیت خوبی ندارند و در برخی از محورهای دیگر نیز بدلیل همین وضعیت اسفناک جاده ها شاهد تصادفات مرگباری هستیم عرض کم ، نبود نور کافی جاده ها، عدم وجود گاردریل یا فنس جهت جلوگیری از عبور شترها از وسط جاده و همچنین نداشتن پلاک و شبرنگ برای شترها که دلیل بی توجهی ساربان و صاحبان شترهاست همه و همه از عوامل این تصادفات جاده ای محسوب می شوند.

البته باید به این نکته هم اشاره کرد به طور قطع ساربانان و صاحبان شترها نمی خواهند تصادفی اتفاق بیفتد اما آنها هم در این امر مقصر هستند چون شترهای خود را در بیابان برای چرا رها می کنند در صورتی که هیچگونه پلاک و یا شبرنگی همراه شتر ها نیست و همین باعث سرگردانی شترها در جاده شده و جان رانندگان و مسافرین را با خطر بسیاری مواجه کرده است.

راه های پیشنهادی مقابله با این معضل این است که در مرحله اول باید شترهای سرگردان را که در جاده ها هستند شناسنامه دار کرد به صورتی که بتوان صاحب شتر را تشخیص داد چون در حال حاضر با توجه به اینکه شترها دارای صاحب هستند اما در زمان وقوع تصادف، صاحب شتر از این مسئولیت شانه خالی می کند و منکر این میشود که مالک شتر است ، در مرحله بعد نیز باید گله های شتر همراه با ساربان باشند تا هدایت آنها به گونه ای مناسب انجام شود و ساربان هر گله از ورود شترها به جاده ممانعت کند و یا اینکه محوطه هایی حصار کشیده شده در اختیار پرورش دهندگان شتر قرار داده شود تا ساربان ها آنها را از سطح بیابان های استان جمع آوری کرده و در محل های مخصوص از آنها نگهداری کنند هرچند بارها و بارها پیشنهاد و راهکار داده شده ولی مثلا فکرهایی کردن ولی در عمل مثل ضرب المثل معروف میمونه که میگه پشت گوشت رو دیدی دلسوزی حل شدن این موضوع رو میبینی واقعا جای بسی تاسف است شهری دارای این همه منابع و شرکت هنوز مسئولین نتوانسته اند موضوع به این مهمی رو برطرف کنن و یا راهی پیدا کنند!؟!؟

سوال تخصصی از مسئولین استانی و شهرستانی : چند تا خانواده باید داغدارعزیزانشان باشند ؟؟
چندتا کودک باید چشم انتظار و بی سرپرست بشه تا واقعا و به جد این موضوع پیگیری و حل بشه ؟؟
آیا میتونید خودتون رو یه لحظه جای اون کودک که چشم دوخته به در و منتظر آغوش گرم پدر و یا مادرشه ؟؟

*** جهت یا د آوری متولیان امر***
امسال ۱۳ مورد تصادف با شتر در شهرستان جاسک رخ داد، که چهار کشته و ۱۷ مجروح برجای گذاشت با چنین تدابیری این عدد و ارقام هستن که تک تازی میکنند .

برخورد با شتر در جاده های شرق استان هرمزگان به خصوص جاده شهرستان میناب به جاسک و سیریک به روال عادی حوادث جاده ای در این استان تبدیل شده است و به نظر می رسد زنگ خطر این عادی انگاری مرگ مسافرین جاده ای با شتر های سرگردان برای مسئولین دیر زمانی است در استان به صدا درآمده اما گوش شنوایی برای آن وجود ندارد.
تنها در مرداد ماه سال ۱۳۹۹ بیش از ۵ مورد تصادف منجر به مرگ با شترهای سرگردان در جاده های شرق استان هرمزگان به وقوع پیوسته و باعث داغدار شدن تعدادی از خانواده ها و از بین رفتن جان شهروندانمان شده است.

با وجود این تعداد از تلفات جاده ای در استان آیا زمان آن نرسیده که مسئولین فکری برای ایجاد زیرساخت های مطلوب تر، در جاده های استان به ویژه شرق هرمزگان داشه باشند؟ آیا مسئولی نمی خواهد برای ساماندهی کردن این شترها که ناخواسته بلای جان مردم شده اند کاری انجام دهد؟ دولت ها یکی پس از دیگری می آیند اما مشکلات مردم همچنان پابرجاست و کسی برای حل آنها هیچ اقدامی نمی کند.

هر چند به عمق این ماجرای غم انگیز که ورود کنیم متوجه این موضوع مهم نیز می شویم که متاسفانه علاوه بر همه مسائل عنوان شده با این واقعیت تلخ نیز روبرو خواهیم شد که خودرو های تولید داخل نیز دارای ایمنی و استقامت کافی نیستند و با برخورد شتر با این خودروها در بیشتر موارد تمام سرنشینان خودروی مثلا پراید جان خود را از دست می دهند و هم اینکه باعث خسارت به صاحبان شترها می شود.

۹۵ درصد تصادف با شتر در تاریکی شب رخ می‌دهد، در حالیکه شتر‌ها درحال چرا از کنار گذر جاده ناگهان می‌آیند و مانند یک کوه در برابر راننده خودرو قرار میگیرند.

در سال۹۶ یک کار خوبی انجام شد و بر روی گردن و پاهای ۷۰شتر سرگردان در جاده های جاسک شبرنگ نصب شد و قرار بر ادامه دار بودن این راهکار بود ولی متاسفانه بنا به دلایلی نامعلوم نیمه کاره رها شد اجرای طرح نصب شبرنگ و پلاک هویت دار بر گردن شتر‌ها نیز نتیجه مطلوبی برای کاهش آمار کشته و مجروحان نداشت.

سال ۱۳۹۹نیز ۳۵ مورد تصادف با شتر در این شهرستان رخ داده است که سه کشته و ۵۷ مصدوم داشت.

لازم بذکر است : مناطق کویری و نیمه کویری شهرستان‌های سیریک و جاسک بهترین زیستگاه برای پرورش شتر در هرمزگان است و چهل درصد از شتر‌های استان در این مناطق زندگی می‌کنند.

از صد و ۵۰ هزار نفر شتر در کشور، زیستگاه ۲۱ هزار نفر در هرمزگان است و حدود ۲ هزار نفر در هرمزگان به پرورش شتر مشغول اند.

حال سوال اینجاست : آیا عدد و ارقام هستن که قراره تغییر کنن یا جاده و مسئولین ؟ تا کی باید منتظر جواب باشیم امید است به زودی زود ان شاالله

جاسک / خبرنگار/ کمیل حیدری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *